גניבת רכב: מכת מדינה!
תאריך: 23/03/2015 14:31
התחייבות לביטוח הכי משתלם עבורך!
בישראל נגנבים מעל ל- 20,000 כלי-רכב מידי שנה. נתון זה מממקם אותנו גבוה בדירוג העולמי, זאת כמובן יחסית לגודל האוכלוסייה ולמספר כלי הרכב. מאמר זה סוקר את האמצעים שביכולתך לנקוט כדי לצמצם את הסיכון לגניבת רכבך.
במסגרת המלחמה המתמדת בין בעלי מכוניות לגנבי רכבים, קיימים אמצעים רבים ומגוונים, המבטאים את רמת המורכבות, היצירתיות והחשיבה המושקעת, בנסיונות למגר את התופעה.
זה המקום לציין, ששילוב אמצעים נכון יכול לצמצם מאוד את הסיכוי לגנבה, אך בשורה התחתונה, גנב או חוליית גנבים מיומנת, הנחושים להשיג דווקא את הרכב שלך, לרוב יצליחו בכך.
להלן כמה מאמצעי המיגון הנפוצים בשוק:
-
אימובילייזר- מונע את הפעלת הרכב ומבצע השבתת מנוע, זאת כתגובה לניסיון ההתנעה, אשר נעשה ללא המפתח המקורי של הרכב.
-
קודנית- מונעת את הזרקת הדלק למערכת ובכך משביתה את תפקוד הרכב עד להקשת הקוד הסודי.
-
אזעקה- מערכת אזעקה בסיסית אינה מונעת את הפריצה לרכב ולרוב גם לא את הגניבה, אך היא משמשת כגורם הרתעה, זאת כמובן בתנאי שמי שיישמע, יפעל בהתאם ויזעיק עזרה. כאשר מדובר על מערכות אזעקה משוכללות יותר, הן יהיו מקושרות באופן ישיר למוקד אבטחה או בעזרת חיישן המחובר למחזיק המפתחות, יזעיקו את הנהג בזמן אמת.
-
מנוי בחברת איתור רכבים- חברת איתור הפועלת עשרים וארבע שעות ביממה, מבטיחה לאתר את הרכב בכל רגע נתון, בעזרת מערכת איתור לוויינית, Logger GPS ומשדרי-רדיו. השירות מצריך התקנת מכשור מתאים ברכב.
-
עלוקה- מבצעת ניתוק של מערכת החשמל ומערכת הדלק. כאשר עלוקה משולבת עם מערכת איתור, מתווספת האפשרות להשבית את הרכב מרחוק במקרה של גניבה.
-
מנעולים- מותקנים בתוך הרכב ומונעים את יכולת הפעולה של האביזרים אשר בעזרתם מופעל הרכב- מנעול הגה, מנעול דוושות, מנעול מוט ההילוכים מנעול משולב.
ביטוח למקרה גניבה
מומלץ לבטח את הרכב בפוליסת ביטוח מקיף, אותה ניתן לרכוש מסוכנויות וחברות הביטוח. מדובר בעלות שנתית בגובה של אחוזים בודדים משווי הרכב. לרוב, חברות הביטוח דורשות התקנה של אמצעי מיגון ברכב המבוטח.
ביטוח מקיף יכסה נזק של גניבה במידה ומתקיים אחד משני התנאים הבאים:
-
הופעלו אמצעי המיגון על ידי הנהג
-
הרכב היה מאוייש בעת הגניבה.
גניבת רכב מאויש
גניבה המתרחשת בזמן שהמפתח נמצא במתג ההתנעה והנהג נמצא לכאורה בשליטה על הרכב, לדוגמא חטיפת הרכב תוך איום על הנהג.
קיראו גם על: מה עושים במקרה של פריצה לרכב?
מפסיקת בתי המשפט עולה כי הקריטריון להבחנה בין מצב של רכב מאוייש למצב הדורש הפעלת מיגון אינו נוקשה לחלוטין ובמקרה לעיל אין מקום לדיון על הפעלת אמצעי המיגון והנהג מכוסה על ידי הביטוח.
במקרה של יציאה מהרכב, כשהמפתח נשאר במתג ההצתה, לצורך ביצוע פעולה הקשורה לרכב כגון ניפוח צמיגים, עשויה להחשב לצורך העניין כמצב של שליטה ברכב וייתכן שגניבה במקרה כזה תכוסה על ידי הביטוח.
יחד עם זאת, גניבת רכב אשר התרחשה כאשר הנהג התרחק מהרכב והשאיר מפתח במתג ההצתה מקובלת בתור הפקרת רכב וגוררת דחייה מוחלטת של תביעת ביטוח הרכב או הקטנה משמעותית של דמי הביטוח.
לקריאה נוספת: איך נקבעת עלות הביטוח?
במידה ורכבך נגנב הפעולות המיידיות שעליך לנקוט הן:
-
להודיע לחברת האיתור במידה ויש לך מנוי
-
להגיש תלונה במשטרה
-
לפנות לסוכנות הביטוח.
לאחר הפנייה לחברת הביטוח תתבקש להעביר מסמכים שונים, ביניהם תיאור המקרה, אישור בכתב על הגשת תלונה במשטרה ורשיון הרכב שנגנב.
כדאי לשמור את רשיון הרכב המקורי בביתך ולהשאיר ברכב באורח קבע עותק משוכפל, אשר מתקבל על ידי המשטרה בבדיקות רשיון שגרתיות.
לאחר העברת המסמכים, תבדוק חברת הביטוח אם אכן התנאים להפעלת הפוליסה התמלאו. לאחר מכן תודיע לך חברת הביטוח באם הנך זכאי לתגמולי ביטוח או לא.
לקריאה נוספת: כל המידע בנושא הונאות ביטוח
לסיכום
גניבת רכב היא ללא ספק מכת מדינה ולמרות אמצעי המיגון השונים הנותנים הגנה משמעותית כנגד גניבה, לא ניתן למגר את התופעה. ביטוח מקיף נותן לך את הביטחון שלפחות שווי הרכב יוחזר לך במקרה של גניבה.
הדבר תלוי בהפעלת אמצעי המיגון הנדרשים ונקיטת אמצעי זהירות בסיסיים בעת עזיבת הרכב, זאת על פי השכל הישר ובבחינת סוף מעשה במחשבה תחילה.
לקריאה נוספת: מגבלותיו של ביטוח החובה
המומחים לביטוח רכב לשירותך!